Forestil dig en ø med hvide sandstrande, turkisblåt hav og frodig natur, hvor du ovenikøbet kan opleve en spændende blanding af indiske, afrikanske, kinesiske og europæiske kulturer. Et sted, hvor du kan slappe af i luksuriøse omgivelser, tage på eventyr blandt gamle vulkaner eller udforske farverige koralrev. Denne ø er Mauritius. Uanset om du drømmer om at forkæle familien med en afslappende badeferie med oplevelser for både store og små, eller planlægger et romantisk getaway for to med palmestrande og cocktails i solnedgangen på luksuriøse resorts, bør en rejse til denne perle af en ø i Det Indiske Ocean stå højt på din ønskeliste.
Til trods for at Mauritius ligger et godt stykke syd for Ækvator, er tidsforskellen minimal. Du slipper derfor for jetlag og kan nyde din tropiske ferie fra første dag. I denne guide får du hurtigt styr på alt det vigtigste om Mauritius. Er det dyrt på Mauritius? Hvornår er vejret bedst? Og hvad skal du opleve, når du først er der? Hvis du er nysgerrig på, hvorfor Mauritius er så attraktivt, så læs med – måske bliver det din næste store rejseoplevelse!
Her kan du finde alle vores rejser til Mauritius →

Indhold
Hvor ligger Mauritius?
Mauritius ligger ude i Det Indiske Ocean cirka 900 kilometer øst for Madagaskar og endnu længere fra det afrikanske fastland. Det er en forholdsvis lille ø på 2.040 kvadratkilometer, altså kun en smule større end Lolland, Falster og Møn tilsammen. Mens de danske øer blev skabt af langsomme, kolde gletsjere, der møjsommeligt skubbede jord og sten foran sig under istiden, blev Mauritius født af buldrende vulkanudbrud og flydende lava for millioner af år siden. I dag er vulkanerne forlængst udslukte. Til gengæld gør lavaen stadig jordbunden næringsrig, og er sammen med det varme, fugtige klima årsag til, at Mauritius er en så frodig, grøn ø med skove, sukkerrørsplantager og farverige blomster.
Mauritius ligger på Maskarenerryggen, en undersøisk bjergkæde i Det Indiske Ocean, som også inkluderer Seychellerne cirka 1750 kilometer mod nord. Ligesom på disse øer er strandene på Mauritius intet mindre end spektakulære – kilometer efter kilometer med blødt, hvidt sand ved det turkisblå hav, som er beskyttet af koralrev, der gør vandet roligt og perfekt til snorkling.
Det tager normalt omkring 13-14 timer at flyve de omkring 9.500 kilometer fra Danmark til Mauritius, plus eventuel tid brugt på en mellemlanding. Netop fordi du skal mellemlande i Europa inden det sidste lange stræk til Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport (MRU) på Mauritius, kan du frit vælge, om du vil starte din rejse fra København, Billund eller Aalborg. På trods af afstanden er tidsforskellen på Mauritius minimal – kun +3 timer i forhold til Danmark (og kun +2 timer ved dansk sommertid), så du slipper for generende jetlag.
Vejret på Mauritius
Mauritius har et tropisk klima med sommervarme året rundt, men da øen ligger på den sydlige halvkugle, er årstiderne omvendt af vores. Det betyder, at når vi har sommer hjemme i Danmark, er det faktisk vinter på Mauritius – dog en meget mild en af slagsen, hvor temperaturen ofte når op på behagelige 23-24 grader om dagen.
Der er ikke ligesom herhjemme fire årstider på Mauritius. Året kan groft opdeles i en tør sæson fra maj til september, hvor vejret er mest solrigt, og en varmere regnsæson fra oktober til april, hvor det meste af årets nedbør falder, særligt i perioden januar til marts. Der er i disse mest regnfulde måneder også en forhøjet risiko for tropiske cykloner, der kan påvirke dine muligheder for at komme omkring på øen.
Selv når det er regntid på Mauritius falder nedbøren dog typisk mest som korte, kraftige byger, der hurtigt trækker væk og giver plads til solskin igen. Da det samtidig er den varmest årstid, er det trods regnbygerne den populære højsæson. Det er da også den bedste til at rejse til Mauritius, hvis du vil på badeferie. Vil du holde en aktiv ferie med vandreture og sightseeing, kan den lidt køligere tørtid være ligeså god.

Stormagternes kamp om paradisøen
På trods af sin afsides placering og beskedne størrelse blev Mauritius tidligt vigtig for handelstrafikken i denne del af Det Indiske Ocean – en ø, som stormagter kæmpede om. Malaysiske og arabiske søfarere kendte allerede til øen, da portugisiske opdagelsesrejsende fandt øen i middelalderen. Det var dog hollænderne, der som de første slog sig ned her i 1638. De opkaldte øen efter den hollandske prins Maurits af Nassau. Til trods for at de fældede mange af øens kostbare ibenholtstræer samt introducerede tobaks- og sukkerrørsplantager formåede hollænderne ikke at få det til at løbe rundt. De forlod derfor øen igen i 1710.
Det blev i stedet Frankrig, der i løbet af 1700-tallet for alvor koloniserede Mauritius, udviklede den til en vigtig handelsstation og omdøbte den til Île de France. For at drive de store sukkerrørsplantager hentede franskmændene slaver fra Afrika og Madagaskar til øen. Slaveriet blev dog afskaffet under britisk styre i 1835, men ikke uden konsekvenser – mange tidligere slaver blev tvunget til at fortsætte med at arbejde under hårde vilkår, og samfundet var længe præget af ulighed.
Da briterne overtog øen fra Frankrig i 1810, havde de desuden stadig behov for arbejdskraft i sukkerrørsplantagerne og hentede derfor arbejdere fra Indien til øen. De mange indiske arbejdere kom til at sætte et markant præg på Mauritius kultur, sprog og traditioner – noget, der stadig tydeligt ses i dag. Efter næsten 150 år under britisk styre opnåede Mauritius sin uafhængighed i 1968 som et selvstændigt medlem af Commonwealth.
Hvem er mauritianerne i dag?
Der bor knap 1,3 millioner mennesker på Mauriotius, der som befolkning er lige så farverig og mangfoldig som øens historie. Flertallet af mauritianerne har rødder i Indien, efterfulgt af folk med afrikansk oprindelse, efterkommerne af de franske kolonister, samt et kinesisk mindretal. Mauritianerne er derfor flersprogede, og mange taler engelsk, fransk og mauritisk kreolsk flydende. Derudover behersker de ofte også et fjerde sprog, afhængigt af deres etniske baggrund – for eksempel hindi, tamil eller kinesiske dialekter. Som turist vil du sjældent have svært ved at begå dig på engelsk. Den etniske og kulturelle mangfoldighed er noget af det charmerende ved øens kulturliv – her fejres hinduistiske, muslimske, kristne og buddhistiske højtider side om side, og det mauritiske køkken er en fantastisk fusion af smagsnuancer fra hele verden.
Hvis du vil opleve det lokale liv på nærmeste hold, kan en tur til hovedstaden Port Louis anbefales. Her kan du udforske Aapravasi Ghat, et UNESCO-verdensarvssted, der fortæller historien om de første indiske arbejdere, eller tage en tur forbi Jummah Mosque, en af byens smukkeste bygninger. Men mest af alt bør du i Port Louis ikke gå glip af den farverige, travle basar, hvor duften af eksotiske krydderier, frisk frugt og street-food fylder luften, og hvor du kan købe alt fra håndværk til lokalt dyrket vanilje.

Dyrelivet på Mauritius
Går vi langt tilbage i Mauritius historie til længe før de første skibe lagde til på øen, betød isolationen, at øen med tiden udviklede sit eget unikke dyreliv – med arter, der ikke findes andre steder i verden. Det mest berømte eksempel er dronten (dodoen). Denne store, kluntede fugl kunne ikke flyve og var efter sigende tilmed fuldstændig frygtløs over for de første mennesker, der gik i land på Mauritius. Desværre blev den derfor hurtigt udryddet – allerede i slutningen af 1600-tallet var den væk, enten spist af søfolk eller af de fremmede dyr, som de havde bragt med sig til øen.
Dronten var ikke den eneste art, som ikke overlevede det pludselige møde med omverdenen. Mange af øens andre unikke dyr og planter, der havde udviklet sig i isolation, forsvandt, da Mauritius blev koloniseret, og mennesker bragte nye arter med sig, der forstyrrede den skrøbelige balance i øens økosystem. Der fandtes for eksempel ikke landlevende pattedyr på Mauritius, før mennesket indførte dem. Makakaber og manguster er blandt de arter, der blev sat ud på øen og har siden bredt sig. Makakaberne, der oprindeligt stammer fra Asien, trives nu i skovområderne, hvor de konkurrerer med de oprindelige fuglearter om føde. Mangusterne blev oprindeligt bragt til øen for at bekæmpe rotter på sukkerplantagerne, men de viste sig hurtigt også at være en trussel mod øens hjemmehørende dyreliv.
Trods disse udfordringer findes der stadig sjældne og beskyttede arter på Mauritius, og flere naturreservater arbejder aktivt på at bevare øens unikke biodiversitet. Her kan du være heldig at spotte farvestrålende fugle som Mauritiusfalken og den lyserøde due, der begge har været tæt på udryddelse, men takket være målrettede bevaringsprogrammer i dag har stigende bestande.
På Mauritius har du mange muligheder for at kombinere naturoplevelserne med sjove aktiviteter. Du kan for eksempel suse mellem trætoppene på en adrenalinfyldt zipline-tur eller tage på en lidt langsommere trætopsvandring, hvis da ikke du foretrækker at blive nede på jorden for at trekke gennem tæt jungle frem til brusende vandfald. Det er også spændende for hele familien at udforske øens rå landskaber på en ATV-tur gennem kuperet terræn eller på en safari-ekspedition i firehjulstrækker, hvor du får chancen for at nå ud til de mere afsidesliggende dele af øen. Det kunne for eksempel være en tur op til kanten af et gammelt vulkankrater for at nyde en storslået panoramaudsigt.
Selv hvis du vælger at tilbringe hele din ferie på Mauritius ude ved det azurblå hav, venter der dig fantastiske naturoplevelser – lige under overfladen. Mauritius er nemlig omgivet af farverige koralrev, hvor du kan snorkle eller dykke blandt tropiske fisk og måske endda spotte havskildpadder eller delfiner. Mange steder kan du opleve havets farverige liv, hvis du blot vader ud fra stranden med snorkelmaske og svømmefødder. De bedste dykkersteder ligger på vestkysten omkring Flic-en-Flac eller i nord ved Trou aux Biches.

Er Mauritius dyrt?
Mauritius er kendt for sine luksuriøse resorts og eksklusive boutiquehoteller, hvor service og beliggenhed er i top, ofte direkte ud til en af øens smukke strande. Mange af øens feriesteder henvender sig således især til dig, der gerne betaler lidt ekstra for høj kvalitet og komfort. Det betyder dog ikke, at en ferie på Mauritius behøver at sprænge dit rejsebudget.
Der er flere måder at få rejsebudgettet til at række længere. En af dem er at undgå højsæsonen (oktober til april), hvor priserne på både flybilletter og overnatning typisk er højere. En anden er at nogle dage springe restaurantmiddagen over og i stedet prøve øens fantastiske streetfood, som både er autentisk, velsmagende og væsentligt billigere end en middag på et hotel eller en af øens finere restauranter.
Det bedste udvalg af streetfood finder du i hovedstaden Port Louis, hvor du kan smage alt fra mauritiske samosaer til den berømte dholl puri – en lækker, fyldt pandekage lavet af kikærtemel. Men du behøver ikke tage til hovedstaden for at spise godt og billigt. Ved mange af øens populære strande finder du også ofte små madboder, hvor du kan købe friskgrillet fisk, krydrede karryretter eller friskpresset sukkerrørsjuice til en brøkdel af prisen på et resort.
Selvom det varmt kan anbefales at tage på nogle af de guidede udflugter, som for eksempel en ridetur langs stranden eller et katamaran-cruise til en af de små paradisøer, kan du sagtens få en oplevelsesrig ferie på Mauritius uden at det behøver at koste ret meget. Du kan for eksempel tage på vandretur i Black River Gorges National Park, snorkle direkte fra stranden eller besøge et af de lokale markeder og opleve øens farverige hverdagsliv.

Sådan kommer du rundt
Hvis du vil have frihed til at udforske øen i dit eget tempo, er det oplagt at leje en bil. Det er normalt både billigere og nemmere at bestille bilen hjemmefra, så den står klar ved ankomst. Vejene på Mauritius er generelt i god stand, og skiltningen er på engelsk. Dog skal du naturligvis være ekstra opmærksom på, at der er venstrekørsel på øen. Et levn fra den britiske kolonitid. Trafikken kan være tæt på hovedvejene og i de større byer, men ude langs kysten, hvor de fleste hoteller ligger, er det normalt ikke slemt.
Foretrækker du at lade andre om at sidde bag rattet, er en taxi en god mulighed for at udforske øen. De kan enten bruges til korte ture eller hyres for en hel dag, hvis du vil på sightseeing uden selv at køre. Sørg blot for at aftale prisen på forhånd, da taxier sjældent bruger taxameter.
Der findes også et netværk af offentlige busser, som er en budgetvenlig og autentisk måde at komme rundt på. Busserne kan dog være langsomme og uforudsigelige, og køreplanerne er ikke altid til at regne med, så det kræver en vis fleksibilitet og eventyrlyst. Hvis du har god tid og gerne vil opleve det lokale hverdagsliv, kan en bustur dog være en oplevelse i sig selv!
Er det sikkert at rejse til Mauritius?
Ja, Mauritius er generelt et sikkert rejsemål med en lav kriminalitet, og de fleste turister oplever ingen problemer under deres ophold. Din største risiko for at blive udsat for kriminalitet er lommetyveri, særligt på travle markeder og andre steder, hvor mange mennesker er samlet. Som de fleste andre steder i verden er anbefalingen derover, at du bruger sund fornuft ved for eksempel at holde øje med dine værdigenstande og undgå at færdes alene i øde områder efter mørkets frembrud.
Mauritius ligger i et område med lav seismisk aktivitet, så risikoen for jordskælv er minimal, og der er heller ingen aktive vulkaner på øen. Dog kan øen i sjældne tilfælde opleve tropiske cykloner, særligt i perioden fra januar til marts, men takket være et velfungerende varslingssystem er der god tid til at tage de nødvendige forholdsregler. Alt i alt kan du trygt nyde din ferie på Mauritius uden større bekymringer.