Zanzibar

Forside » Zanzibar
Fremragende 5 stjerner

Rejser til Zanzibar

Zanzibar er en paradisisk ø lige ud for Tanzania på Afrikas østkyst. Øen er som taget ud af en feriedrøm med sine spektakulære hvide palmestrande. De er blandt de smukkeste i verden. På denne fortryllende destination, hvor Det Indiske Oceans krystalklare vand kærtegner strandene med det silkebløde koralsand, får du den perfekte balance mellem afslapning og eventyr. Her synes tiden at stå stille under de svajende palmer.

Mange vælger at kombinere ferien på Zanzibar med en spændende safari inde på det afrikanske fastland. Det er en chance for på én rejse at opleve det bedste af begge verdener: den uberørte skønhed og afslappende atmosfære på Zanzibar og den vilde natur på safariturene i Afrikas hjerte. Selvom det er en oplagt mulighed at udnytte Zanzibars nærhed til nogle af Afrikas mest spektakulære naturområder, er Zanzibar også i sig selv en fuldendt destination. Øen er et ideelt rejsemål for dig, der i 2024 og 2025 drømmer om at nyde det afslappende øliv og møde spændende kulturer syd for ækvator.

Find din rejse hos Lotus Rejser

100% dansk ejerskab

Vi taler både jysk og københavnsk med et smil.

Specialistviden

Skræddersyede rejser tilpasset dine ønsker.

Personlig service

Tilgængelig support uanset hvor du er.

Sikker rejsepartner

Tryghed som medlem af Rejsegarantifonden.

En rejse til Zanzibar med Lotus Rejser

Zanzibars strande er i verdensklasse og kan sagtens måle sig med dem, du finder på Maldiverne eller i Thailand på den anden side af Det Indiske Ocean. Til sammenligning er turismen på Zanzibar mindre udviklet, hvilket giver en mere autentisk og uforstyrret oplevelse af øens naturlige skønhed og kultur.

Udforsker du øen uden for dit resort, vil du se, at mange af de lokales liv stadig er præget af fattigdom. Selvom Tanzania har haft økonomisk vækst de senere årtier, er det ikke en vækst, som kommer alle til gode. Heller ikke på Zanzibar. Trods de åbenlyst beskedne forhold, som mange stadig lever under, mødes du alligevel overalt med store smil og ægte gæstfrihed. Denne varme og åbenhed, på trods af udfordringer, vidner om en bemærkelsesværdig åndsstyrke og evne til at finde glæde i de små ting i livet, en lektion i positivitet, som er både inspirerende og bevægende.

Området

Zanzibar er egentlig navnet på en øgruppe, der som en semi-autonom region i 1964 gik sammen med Tanganyika inde på kontinentet og dannede republikken Tanzania. Selve Zanzibar består således af en række småøer og to store: Unguja og Pemba. Hovedstaden er Zanzibar by, som ligger på Unguja, der også er den ø, som uformelt blot kaldes for Zanzibar. Her bor omkring to tredjedele (ca. 623.000) af øgruppens indbyggere .

Øgruppens beliggenhed har gennem historien gjort den til en vigtig base for handlen mellem Afrika, Den Arabiske Halvø og Indien. Også i den dystre tid, hvor øen var centrum for omfattende slavehandel. Mange af de folkeslag, som fandt vej hertil – frivilligt eller ufrivilligt – har sat deres eget præg på øen. For eksempel er de arabiske spor meget tydelige i Zanzibar by, hvor du finder en af øens vigtigste seværdigheder, den gamle bydel Stone Town med sultanens palads.

Der er altså en historisk forklaring på, at Zanzibars indbyggere har så forskellige etniske og kulturelle baggrunde. Det giver i dag et spændende samfund rigt på traditioner og historie. Mangfoldigheden giver øen dens unikke atmosfære.

Det officielle sprog Swahili (lokalt kaldet for Kiswahili). Du kan hilse med et “Jambo”, som blot betyder “Hej!”. En mere formel hilsen er “Hujambo” (Hvordan har du det?), som besvares “Sijambo” (Jeg har det fint). “Asante” betyder “Tak”. Der er dog også mange af de lokale, som taler fransk eller engelsk. Særligt i turistområder og især på resorthotellerne er det derfor ikke et problem at gøre sig forståelig.

Mad og drikke

Maden på Zanzibar er en sand fornøjelse for smagsløgene. Det er ikke uden grund, at Zanzibar er kendt som “Krydderiøen.” Her er en overflod af lokalt dyrkede krydderier såsom kanel, sort peber, muskatnød og nelliker.

Øens historie som en krydderiplantage i det 18. århundrede fornemmes stadig i høj grad i nutidens køkken. Det kan varmt anbefales at besøge nogle af krydderiplantagerne, som stadig eksisterer. Men også når du udforsker det lokale køkken, møder du krydderierne. Især i Stone Town er der et godt udvalg af restauranter med smagfulde retter lavet på opskrifter, som er gået i arv fra generation til generation.

Udover de allestedsnærværende chapati, ris, chips og ugali, byder øens køkken på en blanding af indflydelser fra det afrikanske, arabiske, portugisiske og indiske køkken, hvilket skaber et unikt kulinarisk udtryk. Fra frisk fisk og skaldyr krydret med lokale krydderier til eksotiske frugter og smagfulde karryretter, vil en rejse til Zanzibar med garanti være en ægte fest for sanserne.

For madelskere er det et must at besøge madmarkedet Forodahni Garden. Den finder du i Zanzibar by nær vandet. Det er en park med et madmarked, som åbner sidst på eftermiddagen. Men det liver dog først for alvor op efter solnedgang. Her har du rig mulighed for at fordybe dig i det lokale køkkens herligheder. Det er nok et af de billigste måltider, du kan få på øen. Ganske vist svinger kvaliteten mellem de mange madboder på markedet lidt, men det er bestemt et besøg værd bare for at mærke stemningen.

Næsten alle hoteller med restaurant på Zanzibar har menuer med internationale retter. Så uanset om du er eventyrlysten og gerne krydre ferien med helt nye smagsoplevelser, eller du foretrækker mere velkendte favoritter, kan du glæde dig til den gode mad på rejsen.

Nattelivet på Zanzibar er meget afdæmpet og mest begrænset til det, du finder på hotellerne. Selvom det er et muslimsk land findes der også strandbarer, hvor du kan nyde en kølig, lokal øl eller en cocktail til solnedgangen.

Rejser du til Zanzibar under Ramadan, vil nogle butikker og markeder have andre åbningstider. I fastemåneden spiser mange af øens muslimer, som udgør 95 procent af befolkningen, ikke fra solopgang til solnedgang. Selvom ikke-muslimer ikke forventes at følge dette, er det hensynsfuldt at afholde sig fra at spise foran lokale uden for resortområderne.

Strande på Zanzibar

Zanzibar er ikke bare Afrikas mest populære mål for en afslappende badeferie. Øens kystlinje byder på nogle af de bedste strande i verden. Strandene varierer, alt efter hvilken side af øen du befinder dig på. Der er mindst 25 navngivne strande rundt om på øen og dertil mange flere mindre kyststrækninger og naboøer, der også er værd at udforske.

De bedste badestrande på Zanzibar finder du langs øens østkyst og oppe omkring den nordlige spids af øen. På østkysten bryder bølgerne ind over koralrev og sandbanker. Oppe nordpå er strandene mindre følsomme over for tidevandet, og strandenes kridhvide sand indbyder til at dase i solen. Generelt er strandene på den nordlige del af øen mere turistede med flere aktivitetsmuligheder. Hvis du kan lide at slappe af med alt, du behøver, inden for kort afstand, er de nordlige strande et godt valg. Strandene på den østlige side af øen er roligere med en mere tilbagelænet atmosfære og er populære blandt dykker- og surfentusiaster.

Nungwi Beach, beliggende på øens nordlige spids, er for eksempel kendt for sit pulserende liv og smukke solnedgange. Her finder du en perfekt blanding af afslapning og underholdning med muligheder for vandsportsaktiviteter. Områdets barer og restauranter gør Nungwi til et populært valg for dem, der søger en mere social strandoplevelse.

Kendwa Beach, tæt på Nungwi, men mere fredfyldt. Den er meget idyllisk og det rolige vand, der gør den ideel til badeture og afslapning på sandet. Kendwa’s beliggenhed betyder også, at den er mindre påvirket af tidevandet end andre strande på Zanzibar, hvilket gør den tilgængelig hele dagen. Stranden er blevet kåret til den bedste i hele Afrika!

Nakupenda Beach, 15 minutters bådtur fra Stone Town, er en sandbanke, der med lidt god vilje kan kaldes for en lillebitte ø. Denne isolerede og fredelige strand er perfekt for dig, der søger afsondret ro og er en chance for at nyde det krystalklare vand. Stranden kan med fordel besøges tidligt på dagen, hvis du vil have den mest muligt for dig selv. Den lille strand-ø forsvinder desuden næsten under vandet sidst på aftenen med højvandet.

Paje Beach på østkysten er et paradis for vandsportsentusiaster, især kendt for sine fremragende kitesurfing-forhold. Den lange, brede strand med blødt hvidt sand er dog også et fantastisk sted for dig, der ønsker at slappe af og nyde den afslappede ø-stemning.

Særligt på østkysten skal man være opmærksom på tidevandet. Der er stor forskel på høj- og lavvande. Selvom du ved lavvande kan gå langt ud, bør man være varsom med det, da vandet ofte kommer hurtigt ind igen, når det skifter til højvande. Ved lavvande er det en fordel med badesko, da der dukker rev og koraller dukker op.

Zanzibar for børn

Kan man rejse til Zanzibar med børn? Helt sikkert!

At rejse til Zanzibar som børnefamilie byder på en verden af muligheder for både sjov og læring. Øens fredelige strande med deres børnevenlige, klare vand er ideelle for familier. De lavvandede strande er perfekte til snorkling, hvor børn kan udforske det farverige liv under overfalden. På disse idylliske strande kan hele familien kan slappe af og nyde ferien.

Udover strandlivet kan I også sammen få meget ud af øens andre attraktioner. Et besøg på en krydderiplantage er en særlig oplevelse, også for børn, der kan se og lære, hvor almindelige krydderier som kanel, nelliker og muskatnød faktisk kommer fra. Det er en sjov og sanselig oplevelse, der kombinerer læring med underholdning.

Eventyret fortsætter i Stone Towns gamle, labyrintiske gader, hvor I sammen kan tage på en tidsrejse og udforske byens rige historie og kultur. Denne UNESCO-verdensarvsby byder på en fascinerende blanding af arkitektoniske stilarter og historiske seværdigheder, der er som en skattejagt for nysgerrige børn. At gå gennem de snoede gader og opleve byens pulserende liv er en lærerig oplevelse, der giver børn et indblik i en anden kultur og livsstil.

Er du på udkig efter en spændende destination til en familierejse i 2024 og 2025, er Zanzibar altså et godt bud. Øen byder på en ideel blanding af afslapning og eventyr for børnefamilier.

Aktiviteter og seværdigheder

Mange som rejser til Zanzibar tilbringer det meste af ferien med blot at nyde øens skønne strande og forskellige former for vandsport. Fra snorkling og dykning på farvestrålende koralrev til sejlads og kitesurfing, er Zanzibars kyster en legeplads for vandentusiaster. Særligt koralrevene rundt om den lille ø Chumbe er flotte med deres mange eksotiske fisk. Her venter en enestående naturoplevelse med snorkel og maske. Øen Nmemba er også populær til snorkel og dykkerture, men der er mange andre steder at udforske undervandsverden på rejsen til Zanzibar. Men udover vandsport byder øen også på en række andre spændende aktiviteter og seværdigheder.

Stone Town, Zanzibar bys historiske centrum, er et UNESCO verdensarvssted og et sted, du ikke må gå glip af på rejsen til Zanzibar. Byens kringlede gader og gamle bygninger fortæller historier fra en tid, hvor sultaner regerede og handelsskibe anløb fra fjerne lande. Med sin unikke blanding af arabiske, persiske, indiske og europæiske stilarter, er Stone Town et fascinerende kig ind i øens rige historie og kultur. Her kan du opleve livlige markeder, smukke gamle døre, og besøge historiske steder som for eksempel det berygtede slavemarked. Du kan nemt bruge en hel dag eller mere på at udforske denne kulturhistoriske perle.

Jozani-Chwaka Nationalpark er et andet højdepunkt på Zanzibar. Ganske vist er der ikke meget oprindelig natur tilbage på øen, men dette er en betagende undtagelse. Parken er hjemsted for den sjældne røde colobusabe, der kun findes på denne ø. En vandring gennem parkens frodige skove og tætte vegetation er en enestående mulighed for at opleve øens unikke flora og fauna.

Endelig er et besøg på en krydderiplantage en oplevelse, der bør være en del af enhver ferie på Zanzibar. Disse plantager giver et indblik i, hvorfor Zanzibar blev kendt som “Krydderiøen”. Ganske vist har de ikke længere samme betydning for øens økonomi, men er alligevel en del af øens sjæl. Her kan du se, lugte og smage på en bred vifte af krydderier som kanel, nelliker, sort peber og muskatnød, som dyrkes her. Det er spændende på en guidet tur at høre om, hvordan disse krydderier dyrkes, høstes og bruges både lokalt og i resten af verden. En lærerig oplevelse for både børn og voksne.

Vejret på Zanzibar

Klimaet på Zanzibar er tropisk med varme året rundt. Der er dog en varmere periode fra december til marts (24-33 grader) og en lidt køligere periode fra maj til august (22-29 grader). Der er to regnsæsoner: den mest intense er den såkaldte “lange regnsæson” fra marts til maj, og den anden mindre intense, kendt som den “korte regnsæson”, der strækker sig fra midten af oktober til december. I årets mest nedbørsrige måneder, april og maj, kan regnskyllene kan være meget kraftige og forårsage oversvømmelser. Der kan forekomme korte tordenvejr og byger hele året.

Hvis du ønsker at nyde strandlivet, er juli, august og september normalt den bedste tid at rejse til Zanzibar. Januar og februar er også (forholdsvis) tørre måneder, men varmere.

Markeder og shopping

Zanzibar har ikke et væld af shoppingmuligheder. Særligt i de stemningsfulde gader i Stone Town finder du dog en del butikker, hvor du har gode chancer for at finde et unik souvenir fra ferien. Her sælges blandt andet smykker og andet smukt kunsthåndværk og flotte, farverige tekstiler. Krydderierne, som er en så vigtig del af Zanzibars historie, er der naturligvis også gode muligheder for at købe.

Blandt de lokale markeder er de mest kendte Darajani Basar og Forodhani-markedet i Stone Town. Her finder du et bredt udvalg af fristende street food, ligeledes lokalt kunsthåndværk og andre souvenirs. Zanzibar er kendt for sine udskårne trægenstande, flotte kanga-tekstiler og håndlavede smykker.

Udover markederne og butikker i Zanbezi by er der begrænsede muligheder, men dog også indkøbsmuligheder i de andre turistområderne på nord- og østkysten. Her er nogle enkelte supermarkeder og købmænd, hvor du kan få dækket de fleste af feriens daglige fornødenheder. Når det er sagt, skal du ikke forvente at kunne købe lige det, du mangler. Sørg derfor gerne for at have for eksempel solcreme, hat, badesko og eventuelt dit eget snorklingsudstyr med hjemmefra.

Den lokale valuta er tanzaniske shilling (TZS). Amerikanske dollars er dog også gangbar valuta, ligesom de mest almindelige kreditkort accepteres på hotellerne. Vær dog opmærksom på, at hoteller og butikker ofte lægger et ekstra gebyr på betalinger med kort på op til 5 procent af købsummen. Det er kun i lufthavnen og i Zanzibar by, at der findes hæveautomater, banker og vekselbureauer.

Transport på Zanzibar

Den offentlige transport på Zanzibar består primært af de såkaldte dala-dalas. Det er minibusser og nogle gange pickups med bænke på ladet, som betjener de større landsbyer på øen. Det er billigt at køre med dem, men ikke særligt komfortabelt. Er du eventyrlysten og vil opleve det autentiske Zanzibar, er det dog oplevelsen værd.

Mere oplagt er det hyre en taxi eller at leje en bil med chauffør. Sørg blot for at aftale prisen før afgang, så der ikke opstår misforståelser senere. Forhør dig eventuelt på dit hotel om det normale prisniveau.

Det kan generelt ikke anbefales at leje en bil og køre den selv. For det første er vejene mange steder i dårlig stand. Derudover skal man være meget agtpågivende, da der til hver en tid kan dukke mennesker eller dyr op på vejen. Der er desuden ofte politikontrol, hvor der er eksempler på, at bestikkelse forventes. Med eller uden chauffør bør du undgå at køre om natten, hvis du kan.

En unik oplevelse på en rejse til Zanzibar, er et tage sejltur med en af de traditionelle sejlbåde, en Dhow. De har været benyttet her i århundreder og er dybt forankrede i den lokale kultur og historie. En tur med en Dhow giver dig ikke blot en smuk udsigt over øens kystlinje, men også en følelse af at komme helt tæt på det ægte Zanzibar.

Etikette og lokale skikke

Zanzibar er et muslimsk samfund. Selvom her er mange kulturelle baggrunde, og man takket være turismen nu er vant til vestlig levevis, bør man forsøge at respektere de lokale skikke. Zanzibarerne et høfligt folkefærd og vil sandsynligvis ikke påpege, hvis du begår et lille kulturelt fejltrin. Men det vil blive værdsat, hvis du i det mindst forsøger at være hensynsfuld overfor de lokale skikke.

Det betyder for eksempel, at man kun bør benytte badetøj og bikini nede på stranden. Andre steder forventes mere sømmelig beklædning. Man kan eventuelt blot svøbe en “kikoi” (en slags sarong) om sig eller tage noget andet let tøj på, når man går op til nærliggende spisesteder. På besøg i lokale landsbyer eller Stone Town, bør man ligeledes klæde sig mere konservativt end hjemme på resortet med tøj, der dækker skuldre og knæ.

Besøger du en lokal landsby og hilser på indbyggerne, skal du ikke blive overrasket, hvis det tager sin tid. Det er ikke unormalt, at man for at vise respekt trykker hånd længe og spørger til stort og småt. Husk dog, at offentlig kærtegn til gengæld ikke er velset – også selvom I er på en bryllupsrejse til Zanzibar.

Der er masser af smukke steder at tage billeder af på Zanzibar med de mange idylliske bounty-strande og det farverige gadeliv. Men knips dog ikke blot løs af fremmede personer uden accept. Et venligt smil og en forespørgsel om lov til at tage et billede kan gøre hele forskellen og ofte fører det til en positiv interaktion og endnu mere autentiske og meningsfulde billeder.

Flyrejsen og transfer

Der er rutefly til Zanzibar året rundt. Øen (Unguja) har egen lufthavn, Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ).

Vil du nemt videre fra lufthavnen til dit hotel, kan det anbefales at bestille privat transfer i forvejen. Selvom øen ikke er stor skal du regne med at det tager 1-2 timer at køre det sidste stykke fra lufthavnen til dit hotel alt efter placering.

Scroll to Top