Krydstogt på Halong Bay – en must-do i Vietnam

Fremragende 5 stjerner

Det er svært at komme udenom Halong Bay når turen går til Vietnam. Især hvis turen går til den nordlige del af det aflange land. Det mener de ligeledes 100 millioner mennesker, der for et par år siden i en stor afstemning stemte Halong Bay ind som et af verdens syv natur vidundere.

Fra hektiske Hanoi er det en fire timers tur i minivan gennem storbyens forstader til landbrugsområderne langs den røde flods delta. Det er smukke scenerier af rismarker langs hovedvejen til Halong. Her ligger bøflerne og hygger sig i vandhuller mens Vietnameserne med deres karakteristiske spidshatte knokler i de lysegrønne rismarker.

I horisonten kan man efterhånden skimte klipperne, der ligeså stille rejser sig fra vandet jo tættere man kommer på. Det er en behagelig overraskelse at komme ombord på en traditionel junke, hvor service og kvalitet går op i en højere enhed. Charmerende kahytter med eget bad og toilet og ikke mindst varmt vand. Der er minibar med fint udvalg. Der er aircondition, røgalarm og sikkert roomservice hvis det ønskes.

Det er Kahytter der bortset fra størrelsen næsten er et tre stjernet hotel værdigt. Men hvad skal man med plads i sin kahyt når man kan nyde en af verdens smukkeste udsigter fra terassens liggestole ovenpå. Der er 11 kahytter og typisk 22 passagerer samt guide og personale der nok skal sørge for at man ikke mangler noget. Frokosten serveres ved afgang og består denne dag af græskarsuppe, store muslinger lækkert serveret i muslingeskaller. Frisk fanget fisk som udskæres og serveres ved bordet, div. grønsagsretter, og et fint udvalg af vin og øl til rimelige priser og lidt frugt til dessert.

Før man kan nå at slå mave troner den ene høje kalkstensklippe sig op efter den anden. Klipperne får pludselig junken til at virke meget lille. Over 3000 kalkstensøer ligger spredt i det smaragdgrønne vand og mens nogle øer ikke er mere end store sten, er andre langt mere omfattende og indeholder enorme katedral lignende grotter med stalaktitter og stalagmitter.

De fleste af øerne er beklædt med tyk grøn vegetation og der er øde, tilsandede bugter overalt. Det kunne virke som om nogen tilfældigt har kastet klippestykkerne ned over det store område og ifølge legenden er det ikke helt tosset. Den fortæller nemlig om en forhistorisk, kæmpe drage, der levede i bjergene. Da den en dag løb mod kysten, lavede dens svingende hale dybe kløfter og dale, og da den dykkede ned i havet blev områderne, der var blevet gravet op af dens hale fyldt med vand, og lod kun de højeste klipper være synlige. Det er næsten terapeutisk at sidde og se klippeøerne stille glide forbi.

Men for de der har lyst, er der planlagt aktiviteter. Eftermiddagsturen går således til en af de største grotter og huler som iøvrigt findes overalt på Halong Bay. I grotterne findes fantastiske drypstensformationer, som er blevet skabt over tusindvis af år. I nogle af de større grotter er stalagmitterne (drypsten der vokser opad) og stalaktitterne (der vokser nedad) oplyst i forskellige farver, hvilket giver en speciel stemning inde i grotterne.

Det tager mindst en halv times tid at gå igennem de enorme grotter. Der er mange mennesker om at dele oplevelsen, men heldigvis skal de ikke alle til den sandstrand, hvor vi slutter eftermiddagen af med en badetur. Hvem havde troet der fandtes fine badestrande midt ude i en bugt! Halong Bay er uden tvivl et vidunder.

Efter et overdådigt aftensmåltid skal en del af aftenen naturligvis tilbringes på dækket sammen med stilheden og udsigten til snesevis af flot oplyste junker der ligger for svaj. Formiddagen byder efterfulgt af morgenmad på kajaktur, hvor man selv får mulighed for at komme endnu tættere på naturen. Det er et storslået syn at ligge i kajak i den jadegrønne havoverflade og kigge lodret op af an kalkstensklippe højere end rundetårnet. Er man heldig vil en ørn svæve ud over klippen, kredse i nedadgående cirkler der bliver mindre og mindre for til sidst at snappe en intetanende fisk i overfladen.

Intet Vietnam uden forårsruller, så inden frokost får man mulighed for at lære at mestre håndværket af bådens kok. Resultatet bliver en del af frokosten som indtages, mens junken arbejder sig lidt dybere ind i Halong Bay så man kan få det sidste med før der igen sættes kurs mod fastlandet. Der er fast grund under fødderne ved middagstid og ankomst i Hanoi igen cirka fire timer senere, efter et oplevelsesrigt krydstogt i Vietnam.

Scroll to Top