Borneo

Forside » Malaysia » Borneo
Fremragende 5 stjerner

Rejser til Borneo

Velkommen til Borneo, verdens tredjestørste ø, et sandt paradis for eventyrlystne sjæle og naturelskere. Borneo er kendt for sine frodige regnskove, der rummer et utal af dyre- og plantearter. Her har “skovens menneske”, den godmodige orangutang, og den unikke næseabe et af deres sidste refugier. Øens naturvidundere fortsætter under det azurblå havs overflade, hvor farverige koralrev og et mylder af liv kan give dig uforglemmelige snorkel- og dykkeroplevelser.

På en rejse til Borneo i 2024 og 2025 kan du vandre gennem tætte jungler, udforske spektakulære huler, bestige bjerge eller bare slappe af på de smukke strande. Borneo er et sted, hvor eventyret venter rundt om hvert hjørne, og hvor naturens vidundere aldrig ophører med at forbløffe.

Find din rejse hos Lotus Rejser

100% dansk ejerskab

Vi taler både jysk og københavnsk med et smil.

Specialistviden

Skræddersyede rejser tilpasset dine ønsker.

Personlig service

Tilgængelig support uanset hvor du er.

Sikker rejsepartner

Tryghed som medlem af Rejsegarantifonden.

En rejse til Borneo med Lotus Rejser

Størstedelen af øens mangfoldige befolkning bor ude langs kysten, men trods et stigende pres på regnskoven, kan du på rejsen til Borneo også møde stammefolk derinde, som stadig lever et liv, der er markant anderledes end det, vi kender. I landsbyer midt inde i den tætte jungle kan du få et fascinerende indblik i ældgamle traditioner og kulturer.

Kulinarisk er der også basis for mange eventyr på en rejse til Borneo. Hvis du vil, kan du holde dig til velkendte internationale retter, men det ville være en skam ikke også at udforske det lokale køkken. Det spænder vidt fra malaysisk til kinesisk, indisk, filippinsk mad og spændende kombinationer derimellem. Det er en smagspalette lige så rig og varieret som øens biodiversitet.

Området

Borneo er delt mellem Indonesien i syd, Malaysia i nord med de to stater Sabah og Sarawak samt det lille, suveræne sultanat Brunei, der ligger ud til nordkysten omgivet af malaysiske territorier. Indonesien har næsten trefjerdedele af øen og kalder den for Kalimantan.

Hvis du rejser rundt på Borneo, vil du se, at en stor del af øen er lavland. På den nordøstlige del af øen i den malaysiske stat Sabah er der dog tågeindsvøbte bjerge med Mount Kinabalu (Gunung Murud) som det højeste punkt (4101 m). Øen er ikke desto mindre nok mere kendt for de dybe, frodige regnskove, der er hjem for enestående dyreliv. I øens regnskovfyldte indre er floderne, snor sig gennem terrænet, ofte de eneste transportveje for både mennesker og gods.

Kystlinjerne byder på vidstrakte strande og skjulte bugter, mens det indre af Borneo gemmer på omfattende hulekomplekser og uberørte søer. Denne geografiske diversitet understøtter et spektrum af klimatiske forhold og biomer, hvilket gør øen til et sandt paradis for naturforskere, eventyrere og alle, der vil opleve et af verdens naturlige vidundere.

Borneos omkring 23 millioner indbyggere udgør et fascinerende mosaik af kulturer, sprog og traditioner, der afspejler øens rige historie og geografiske mangfoldighed. Befolkningen er en blanding af oprindelige stammefolk, som Dayak, som har beboet øen i årtusinder, og senere bølger af migranter fra hele Asien, herunder malajer, kinesere, indere og mange andre etniske grupper.

Disse forskellige befolkningsgrupper har bidraget til et kulturelt landskab, der er lige så varieret som øens naturlige miljø, med et væld af sprog, religiøse overbevisninger og sociale skikke. Trods moderniseringens indflydelse i de større byer og udviklingsområder, lever mange af Borneos indbyggere stadig et liv, der er tæt forbundet med landet og havet.

Mad og drikke

En rejser til Borneo er et eventyr for smagsløgene med en eksplosion af smage, der afspejler øens kulturelle og etniske diversitet. Hvis du ønsker, kan du her fordybe dig i et forbløffende udvalg af kulinariske oplevelser, der spænder fra simpel street-food til hyggelige restauranter.

Det lokale køkken på Borneo er påvirket af de mange kulturer, der findes på øen med en spændende fusion af malaysiske, kinesiske, indiske traditioner. Tager du på en rundrejse, vil du opdage, at der er markante regionale forskelle. Fælles for retterne er de friske, lokale ingredienser lige fra friskfanget fisk til de mange frugter og grøntsager, der trives i det tropiske klima.

Fra gadekøkkener kan du prøve autentiske smage, som laksa. Denne smagfulde ret, som er udbredt i store dele af Sydøstasien, består af en krydret kokosmælk med risnudler, bønnespirer og enten kylling, fisk eller rejer. På Borneo er laksa især populær i de malaysiske stater Sabah og Sarawak og kan spises ved alle dages måltider.

En anden ret, som du finder på næsten alle restauranter og gademarkeder i Sabah og Sarawak, er nasi lemak. Det er en risret kogt med kokosmælk og pandanblade, som giver et strejf af vaniljesmag, typisk serveret sammen med stegte jordnødder, hårdkogte æg, sprøde ansjoser, sambal (chilli sauce) og ofte stegt kylling eller oksekød.

En rejse til en stor frodig tropeø som Borneo er naturligvis også en enestående chance for at nyde en bred vifte af eksotiske frugter, som er langt mere friske og smagfulde, end dem vi får herhjemme. Hold for eksempel udkig efter de lækre mangostaner på markederne. Hvis du er modig nok til at smage durian, er sæsonen fra juni til august. Den smager bedre, end den lugter!

Til at slukke tørsten er der rig mulighed for at få friskpressede frugtjuicer. For at være på den sikre side, anbefales det kun at drikke vand fra flaske og ikke direkte fra hanen. Vær også varsom med isterninger.

Strande på Borneo

Borneos strande føles som hemmelige paradiser. Det er ikke svært at finde steder, hvor det azurblå vand møder uberørt hvidt sand og skaber idylliske rammer for en afslappende badeferie. Øen byder på en lang række eksotiske strande, der er perfekte til at nyde solen og forskellige former for vandsport.

I Malaysia er Sabah kendt for sine betagende kystlinjer, såsom de solbeskinnede strande ved Kota Kinabalu og den fredfyldte skønhed af Manukan Island, et sted hvor man virkelig kan slippe væk fra det hele. Sarawak byder på den skjulte perle Damai Beach, kendt for sit bløde sand og maleriske udsigter. På den indonesiske side af Borneo finder du Tanjung Puting Nationalpark, der ikke kun er berømt for sine orangutanger, men også for sine afsides strande, der tilbyder en unik mulighed for at opleve naturen i dens mest uberørte form.

Derudover er der de små, næsten uberørte øer som Derawan-øerne, som byder på fantastiske dykkersteder og muligheden for at snorkle i krystalklart vand blandt farverige koralrev. Uanset hvor du vælger at lægge dit håndklæde, tilbyder Borneos strande en fortryllende flugt fra hverdagen, hvor tiden synes at stå stille, og ferien kan nydes i fulde drag.

Hvis du ikke kun vil dase på det bløde sand, er der mange steder gode muligheder for med snorkel at udforske det fantastiske liv under overfladen med koraller og fiske i alle regnbuens farver. Med lidt held ser du også store dyr som havskildpadder og rokker.

Borneo for børn

At rejse til Borneo som børnefamilie er ikke blot muligt, men kan også være en utrolig berigende oplevelse for både dig og dine børn. Øen byder på masser af muligheder for familievenlige eventyr og aktiviteter lige fra det unikke dyreliv og frodige regnskove til kulturelle skatte og ikke mindst de vidunderlige strande.

Malaysia, især Sabah, er særligt tilgængeligt og familievenligt med gode flyforbindelser, bedre udstyrede hoteller og en mere udviklet infrastruktur. Sabahs øde øer, orangutang rehabiliteringscentre og flodkrydstogter byder på spændende aktiviteter, der er skræddersyet til familier, mens Sarawak lokker med sine charmerende kulturelle oplevelser, der både kan underholde og inspirere nysgerrige børnesind. Den indonesiske del af øen, som er hovedparten, er en mere udfordrende destination for familier, især hvis du rejser med små børn, på grund af mere primitiv infrastruktur og rustik indkvartering. Det kan dogogså være en spændende oplevelse, at udforske de mere afsides dele af øen, men det er nok bedst med større børn, som er indstillet på at komforten ikke altid er i top.

Et besøg på et rehabiliteringscenter for orangutanger er en uforglemmelig oplevelse på en rejse til Borneo med børn. Disse centre tilbyder en unik mulighed for at komme tæt på disse fascinerende primater i et miljø, der er dedikeret til at redde, rehabilitere og genudsætte orangutanger, der er blevet forældreløse eller reddet fra fangenskab. Det er ikke kun en sjov og lærerig oplevelse, men også en chance for at undervise børnene i betydningen af naturbevarelse og de trusler, som disse majestætiske væsner står over for i naturen. Det berømte Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre i Sabah er for eksempel kendt for at have præsentationer, der er skræddersyet til besøgende i alle aldre.

Borneo er også kendt for at have nogle af de bedste dykkersteder i verden. Børn kan opleve de havets vidundere ved at snorkle i det lave vand omkring de idylliske øer. I kan få mange timer i løbet af ferien til at gå med at udforske det farverige liv med eksotiske fisk direkte fra stranden. Det er en uforglemmelig oplevelse for hele familien, ikke mindst hvis I også er heldige at se smukke rokker glide forbi eller måske endda en havskildpadde.

Uanset hvor på Borneo I vælger at rejse hen med børn, er forberedelse nøglen til en vellykket ferie. Små ting som at medbringe myggespray, solcreme og underholdning til rejsen samt en villighed at tage tingene, som de kommer, kan gøre en vigtig forskel. Ved at vælge den rette destination på øen kan I som familie nyde en problemfri og uforglemmelige rejse, der åbner børnenes øjne for naturens vidundere og nye kulturer.

Aktiviteter og seværdigheder

Omdrejningspunktet for en rejse til Borneo er næsten altid den fantastiske natur, der indbyder til utallige oplevelser og aktiviteter. Her har du en unik chance for at komme tæt på nogle af klodens mest unikke og fascinerende dyrearter. Øens status som et drømmerejsemål for dyreelskere er uomtvistelig. Du kan næsten ikke rejse hertil uden at bruge i hvert fald noget af ferien på at kigge efter orangutanger, næseaber, solbjørne og de mange andre spændende arter i deres naturlige habitat.

Øen er også en sand skattekiste af aktiviteter for dig, der samtidig vil være aktiv i ferien – fra rafting ned ad floder, der snor sig gennem den tætte regnskov, til at bestige bjerge for at se solopgangen sprede sine farver over skyerne, eller snorkling blandt majestætiske rokker i krystalklart vand.

Og når det er tid til en velfortjent pause, kan du nyde det lokale køkkens herligheder eller slappe af på stranden ved en af de tropiske øer ud for kysten. Skønt Borneo deles mellem Malaysia, Indonesien og Brunei, og størstedelen tilhører Indonesien, tiltrækker den malaysiske del flest turister og har alt, du kan ønske dig af aktivitetsmuligheder på en rejse til Borneo i 2024 og 2025.

Mød skovens menneske og bestig sydøstasiens højeste bjerg

At se orangutanger svinge sig gennem junglen står højt på ønskelisten hos mange, som rejser til Borneo. Det kræver dog held og en indsats at se dem i den vilde natur. Men du kan også vælge at se de blide kæmper på nærmeste hold i Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre nær Sandakan i Sabah. Centeret har specialiseret sig i at opfostre og bringe forældreløse unger tilbage til naturen. Særligt, hvis du rejser med børn, er fodringstiderne, hvor orangutangerne kommer ned fra træerne for at modtage deres måltider, en fascinerende og hjertevarmende oplevelse.

Foretrækker du, at opleve det vilde dyreliv kan du på en sejltur ned Kinabatangan-floden (det østlige Sabah) også være heldig at spotte ikke blot orangutanger, men måske pygmæelefanter, farverige næsehornsfugle og Borneos indfødte næseaber med deres iøjnefaldende næser, tykke maver og rustrød pels. Kig også ned i vandet efter krokodiller!

På den nordligste del af øen er Kota Kinabalu, der ligger omgivet af regnskov, et godt udgangspunkt for bestigning af Mount Kinabalu, Sydøstasiens højeste bjerg. Det er en ganske udfordrende tur, men kan dog gøres af de fleste, som har normal god fysisk form. Selv uden en tur op ad det berømte bjerg, er Kota Kinabalu et besøg værd for at opleve kystbyens markeder, strande og måske tage videre derfra ud til bounty-øerne i Tunku Abdul Rahman Marine Park.

Tilsvarende er Kuching i Sarawak (den østmalaysiske stat) med sin kolonitidsarkitektur, gamle havnefront og tiltalende småbystemning en charmerende by, der er værd at bruge noget tid på. Byen er desuden en god base for udflugter i resten af Sarawak, men tag dig også god tid til at udforske byens labyrintiske gader. De gemmer på et væld af spændende templer, markeder og gadekøkkener.

Vejret på Borneo

Klimaet på Borneo er tropisk, hvilket betyder varme temperaturer og hyppige regnbyger det meste af året. Dagtemperaturerne ligger typisk mellem 30 til 33 grader. Som regel er det lidt køligere nede ved kysten og i bjergene, mens den fugtige varme er intens inde i regnskoven. Den høje fugtighed og regelmæssige nedbør er grundlaget for øens frodige landskaber og rige biodiversitet, som du kan opleve, uanset hvornår du rejser til Borneo.

Trods beliggenheden lige på ækvator er der visse udsving i klimaet. Selvom du kan rejse til Borneo hele året, er det således værd at bemærke, at vinterperioden fra november til februar normalet er ekstra regnfuld, især i Sarawak. I den mest våde måned, januar, får Kuching 700 mm regn i gennemsnit. Det er omtrent, hvad vi får i Danmark på et helt år. Dette skyldes den nordøstlige monsun, der normalt føre til mere vedvarende regn, hvilket potentielt kan påvirke udendørs aktiviteter og rejseplaner.

Trods dette forbliver Borneo et tiltalende rejsemål hele året med øens evige sommer og den naturlige skønhed, der kommer til udtryk på både solbeskinnede dage og i de regnfulde perioder, der nærer de unikke økosystemer. Det kan anbefales at pakke let til det varme vejr med noget tøj, som er tilpas løst til at fremme luftgennemstrømningen og tillade fugt at fordampe. Det er lidt en smagssag, hvor meget regntøj du vil medbringe. Det kan være nyttigt i en kraftig byge, men ikke så behageligt at have på ret længe i varmen.

Markeder og shopping

Uanset om du foretrækker moderne indkøbscentre, udendørs markeder eller små charmerende specialbutikker, er der god mulighed for at få flotte souvenirs med hjem fra Borneo. Særligt det lokale træskærerarbejde, de farverige tekstiler, te og de eksotiske krydderier er oplagte at gå efter.

Særligt i byer som Kuching og Kota Kinabalu er der store shoppingcentre, som de senere år blevet en attraktion i sig selv. Der er gode muligheder for at udnytte de lave priser til at gøre en god handel. Gå heller ikke glip af markederne. De er meget farverige og fyldt med boder, der sælger alt fra frisk frugt, fisk og grøntsager til håndlavede smykker, tekstiler og kunst.

Handlende fra de forskellige etniske grupper på øen kommer til markederne, hvilket giver dig som besøgende en enestående mulighed for at købe autentiske souvenirs og støtte lokalsamfundet. Uanset om du er på jagt efter unikke fund eller bare ønsker at suge til dig af den lokale atmosfære, er markederne på Borneo en oplevelse, ingen shopper ikke bør gå glip af.

Transport på Borneo

Vejnettet på Borneo er af meget varierende kvalitet. Selv i delstaten Sabah er ikke alle veje asfalteret, når man kommer lidt uden for hovedfærdselsårene. Grusvejene kan godt være en ujævn fornøjelse, og en firehjulstrækker kan være nødvendig for at nå nogle af de mere afsidesliggende byer.

Der er dog en velfungerende infrastruktur i form af busser, der forbinder de fleste større byer til fornuftige billetpriser. Vil du udforske flere dele af Borneo, skal du blot være forberedt på, at det kræver tid at komme rundt på øen. Derfor foretrækker mange at bruge indenrigsfly til lange afstande. Nogle gange kan en sejtur være den bedste mulighed.

Taxier og motorcykeltaxier er den mest almindelige måde at komme rundt på i byerne. De lokale bruger ofte Grab, en populær samkørselstjeneste i stil med Uber på den malaysiske del af Borneo.

Godt at vide

Etikette

Malaysierne er et venligt og gæstfrit folkefærd. De er desuden efterhånden vant til turister og forventer ikke, at du kender alle lokale skikke på forhånd. Det forventes dog alligevel, at man især gør en indsats for at respektere deres helligdomme ved at vise en vis form for ærbødighed. I praksis betyder det først og fremmest korrekt påklædning. Sørg derfor at bruge tøj, der dækker knæ og skuldre, og at tage skoene af, når du for eksempel besøger templer.

Sprog

Har du sprogøre, kan du opleve en fascinerende mosaik af sprog på din rejse til Borneo. De afspejler øens rige etniske diversitet. Med hundredvis af lokale sprog og dialekter, der tales blandt de forskellige stammer og etniske grupper, er øens sproglige landskab således ekstremt varieret.

Som turist på Borneo vil du dog opdage, at engelsk fungerer som et fællessprog, især i de større byer og turistområder. Mange af øens indbyggere, specielt dem, der arbejder inden for turistsektoren, taler engelsk i varierende grad, hvilket gør det relativt let som turist at kommunikere, når man skal finde vej og foretage køb.

Selv i mere afsidesliggende områder kan du ofte finde folk, der har en basal forståelse af engelsk, takket være øens tidligere tilknytning til Det Britiske Imperium og den fortsatte indflydelse fra internationale medier. Vil du gøre en ekstra indsats, kan det anbefales at lære et par lokale fraser. Generelt er Borneos indbyggere gæstfrie og hjælpsomme over for turister, og de værdsætter ethvert forsøg på at tale deres sprog.

Tidsforskel

Sommertid: + 6 timer. Vintertid: + 7 timer.

Flyrejsen og transfer

På den malaysiske, nordlige del af Borneo er lufthavnene ved Kota Kinabalu (BKI) og Kuching (KCH), de mest brugte indgange. Med en mellemlanding er der gode internationale forbindelser til disse lufthavne fra Europa.

Der er bus og taxi fra lufthavnen, men vil du nemt videre til dit hotel, kan det anbefales at arrangere privat transfer i forvejen. Efter en lang flyrejse er det rart ikke at at skulle forholde sig til transporten det sidste stykke, men blot lade sig fragte.

Scroll to Top