Tết – det vietnamesiske nytår !

 

Vietnamesere anvender både den gregorianske kalender og månekalenderen. Den gregorianske kalender kender vi fra Danmark, hvor den blev indført den 1. marts 1700. Tidligere havde vi anvendt den julianske kalender. I vores naboland Sverige blev den først indført i 1753, så der var faktisk mere end 50 år, hvor vi ikke havde samme dato, som vores kære naboer i øst.

 

Der er simpelt at følge med i månefaserne fra nymåne til fuldmåne, så det er forståligt, at månekalenderen historisk set er blevet anvendt i Vietnam, før det moderne land af praktiske årsager, bl.a. af hensyn til forretningslivet, har valgt at følge resten af verdenen. De gamle traditionerne, der er videreført gennem generationer er de stærkeste, og derfor er fejringen af månenytåret (Tết) en meget større og mere betydningsfuld fest for Vietnamesere end det nytår, som afholdes 31. december.

 

Tradition Nordvietnam og Sydvietnam

Traditionel mad til Tet: Bánh chưng (Nordvietnam – firkantet). Bánh tét (Sydvietnam – runde)

 

I 2018 vil Vietnameserne fejre Tết fra den 14. februar til den 20. februar. Det er den længste ferie på året, alene dette er sikkert meget velkommen for et så hårdtarbejdende folk. Foruden fejringen af Tết, så anvendes månekalender fortsat af buddhister (den største religion i landet) til at følge andre traditioner som at hylde forfædre på den 15. dag i månekalenderen. Nogle buddhister er skemalagte vegetarianere (kỳ chay), hvilket vil sige at de kun spiser veganer mad på bestemte dage, der fastlægges ud fra månekalenderen. På disse dage vil den rejsende opleve, at restauranter for veganere har ekstremt travlt, og skulle man opleve at de er lukkede, skyldes det sikkert, det er dagen efter en af disse travle dage.

 

Hvordan fejrer Vietnamesere deres Tết ferie?

 

Tết er først og fremmest en familie sammenkomst, hvor der udveksles gode ønsker for det kommende år. Derfor forsøger alle at komme hjem et par dage før Tet, så der er nok tid til at være sammen og forberede den perfekte Tết fest. Mænd bruger anledningen til at renovere huset, plastet lidt opfriskende maling på væggene og få fixet lidt småskader, så det vil ofte kræve, at de tager hul på forberedelserne til Tết nogle måneder i forvejen. Kvinderne står for syltning af forskellige grøntsager, laver marmelade og traditionelle fødevarer for gæster og familier til at spise i løbet af den lange ferie.

 

Vietnamese cuisine

Syltetøj er traditionel spise under Tết, lavet af søde kartofler, lotus frø, ingefær, mango med sukker – farverigt og velsmagende

 

Der er mange interessante og meget velsmagende retter, som kræver forberedelse, så indkøbene begynder allerede en måned i forvejen. Det er kendetegnet for de fleste af retterne, at de tager lang tid at lave, og derfor laves de sammen, hvilket også er en anledning for kvinderne til at få talt og hygget sammen. Bedstemødre, mødre og deres børn deltager, og derved sikres det, at kundskaberne bringes videre til næste generation. Fædre og sønner vil også bistå med at få skaffet brænde og holde gang i ovnen i de 8-10 timer, som nogle af retterne kræver.

 

TET Vietnam

Kvinder og børn samlet omkring forberedelser til Tet.

 

Fireplace North VietnamMændene holder gryden i kog

 

Skulle man befinde sig i landet, skal man absolut ikke holde sig tilbage med at prøve de forskellige retter så som bánh chưng bánh tét (dampet ris kage med mung bønner og flæsk), củ kiệu tôm khô (syltede løg med tørrede rejer), giò cha (svinekøds- og oksekødsskinke), thịt kho hột vịt (karamelliseret svinekød og æg). Bánh chưng og bánh tét er store ris kager, som kun spises i forbindelse med Tet.

 

 

Tet – blomster, der bringer lykke med sig

 

En af de mest iøjnefaldende symboler på Tết er “hoa mai” (gule abrikos blomster) i Sydvietnam og “hoa đào” (pink fersken blomster) i Nordvietnam. Omkring 3 uger før Tết, kan man begynde at se de mange blomstermarkeder dukke op, der sælger disse smukke blomster, og i et vist omfang også andre blomster. Ligesom i Kina, er vietnamesere i den tro, at jo mere farverig blomster, jo heldigere bliver det kommende år.

 

Abrikos bonsai træ – Sydvietnam

Fersken blomster Nordvietnam

Fersken blomster – Nordvietnam

 

Det største blomstermarked i Vietnam er Nguyen Hue Flower Walking Street, som er åben flere uger før Tết.  Hvert år, laves kunsteriske forsøg på at kreere et nyt motiv for året, baseret på det dyr, som er årets tema. Asiatiske land som Vietnam, Kina og Japan har 12 dyresymboler, som anvendes på skift. Det er musen, bøflen, tigeren, katten, dragen, slangen, hesten, geden aben, hanen, hunden og grisen. I 2017 var det hanens år, så i 2018 venter hundens år, og dette symbol vil være at finde overalt under Tết.

 

 

New Year Saigon

Blomsterdekoration til Tết 2017 – hanens år. 

 

 

Børnene ser frem til Tết ferien. Foruden dagene væk fra skolen, er der en anden stålfast tradition, som de hylder, nemlig “lucky money”. Lucky money er små beløb i røde konvolutter, som de voksne giver. Med en stor familie og et godt netværk kan det blive til en del.

 

De traditionelle røde lucky money konvolutter 

 

Selve nytårsaften fejres om aftenen med et bundt af frugter og en hel kogt kylling, som ofring til forfædrene. Der skal være mindst 4 slags frugt: pigget annona, kokos, papaya og mango. Den første dag i det nye nytår, vil alle børn komme og besøge deres forældre, og det er med en god frokost eller middag. Her vil naboer også finde anledning til at besøge hinanden. Der arrangeres nogle familiespil som inddrager alle medlemmer. Nytårets 2. dag er for svigerforældre, og igen er der fest. Nytårets 3. dag sker der noget mere påfaldende – hvis man anskuer det fra et vestlig synspunkt – og som viser lærernes status i samfundet, da børnene på denne dag vil besøge deres lærere, også efter de har forladt skolen. Vietnameserne gør dette for at vise deres respekt for deres lærere og værdsætte deres bidrag til deres udvikling. Lærere anses rangmæssigt på niveauet lige efter egne forældre.