Det kan vanskeligt at sige noget generelt om dette emne, da der er forskel på, hvordan livet leves rundt om i landet. Vietnam er i en brydningstid, og traditioner udfordres, og naturligt nok sker udviklingen ikke i takt, men det er mest i byerne, at “moderniseringen” sker, og hvor unges holdninger og adfærd er under forandring.

 

Nogle forhold er fortsat meget udtalte. En dagligdag starter meget tidligt om morgen. På landet er det forståeligt, men det sker i høj grad også i byerne. En katolsk messe kl. 5 om morgenen vil være velbesøgt, og kl. 6 summer gaderne allerede af liv. 

 

Familien er grundstenen i vietnamesernes liv, og flere generationer bor under same tag. De ældste bliver passet derhjemme, når behovet opstår. Respekt, disciplin og forventninger til at alle bidrager er fortsat værdier, som efterleves i hjemmene.  

 

Kvinderne tænker langsigtet, og træffer beslutninger ud fra, hvad der er bedst for familien. Derfor påtager de sig rollen som familiens kassemester. Den hårdtarbejdende mand ses derfor overdrage sin lønseddel, da kvinden ikke har tiltro til mandens økonomiske dømmekraft. Vietnamesere nærer heller ikke megen tiltro til banker, og mange har slet ikke en bankkonto. De foretrækker at opbevare værdier i diverse bokse og andre skjulte opbevaringssteder i huset. Gemmesteder som ofte kun moderen kender. Pensionsopsparingen eller midler til større fremtidige investeringer gemmes i form af guld og smykker, hvilket kan forklare den massive sikring af husene med ståltremmer foran ruder og indgangspartier.  Kvinder har generelt styr på økonomien, og der er bemærkelsesværdigt, at nogle af de rigeste indenfor det private erhvervsliv er kvinder. 

 

Business profiles

Madame Nguyễn Thị Phương Thảo, Madame Trương Mỹ Lan og Madame Dương Thị Bạch Diệp. Tre velstående og succesfulde erhvervsledere som bl.a. står bag eksklusive hoteller, indkøbscentre og et luftfartsselskab.

 

På landet er opgaverne mange, og familier arbejder i teams. Mændene plover, graver kanaler og andre fysisk krævende arbejder, mens kvinder arbejder i og omkring huset, mens børnene har deres egne opgaver. Alle byder sig til, når risen skal plantes og høstes. Bedsteforældrene ser efter de mindste børn og frugttræerne.

 

countryside vietnamThe buffalo is widely used in farm work