Det Centrale Vietnam

Det centrale Vietnam

Phong Nha-Kẻ Bàng Nationalpark – på UNESCO’s verdenskulturarvsliste – Quang Binh Provinsen

Phong Nha-Kẻ Bàng er en nationalpark, der er mest kendt for sine grotter, bl.a. verdens største grotte. I 2005 opdagede britiske forskere fra det britiske Cave Research Association en ny hule, som blev navngivet Paradisgrotten (động Thiên Đường). Navnet fik den, fordi forskerne var imponeret og anså grotten som den smukkeste i parken. Verdens største grotte Sơn Đoòng Cave blev dog først afdækket i 2009 af en gruppe britiske og vietnamesiske forskere. Den er mindst ligeså imponerende, men nu var navnet jo allerede brugt.

Phong Nha grotten, som selve nationalparken er opkaldt efter, er 7,7 km lang og rummer 14 grotter samt en knap 14 km lang underjordisk flod og en af de første grotter, som blev afdækket. Det er muligt at besøge nogle af grotterne, men det kræver en vis form, da det involverer lidt klatring and vandringer.

 

Huế – den gamle hovedstad og kejserby i Vietnam

Huế var sæde for Nguyễn dynastiets kejsere, og var den nationale hovedstad fra 1802 til 1945. En attraktion er byens anselige 19. århundrede kastel omgivet af voldgrav og tykke stenmure, og rummer kongelige paladser, samt den lilla forbudte by, som kejserne boede i dengang. Der er ligeledes en kopi af det kongelige teater. Byen ligger i det centrale Vietnam ved bredden af Perfumeflodens (Sông Hương) nordlige bred.

 

 

Huế har sit eget køkken, og her spiller vegetarmad en fremtrædende rolle. Der er flere rene vegetar restauranter forskellige steder i byen, der tjener de lokale, der har en stærk tradition for at spise vegetarmad, som en del af deres buddhistiske tro. Et andet kendetegn er de mange små portionsstørrelser, der serveres med anrettet på raffineret vis, en rest af det tidligere kejserlige køkken. Der anvendes lokalt producerede varer af høj kvalitet. Madlavningsfærdigheder nedarves gennem generationer, og det er stadig de traditionelle retter som blev serveret for Nguyễns feudale herremænd, kejsere og deres hundredvis af konkubiner og hustruer med fokus på både smag og æstetik.

 

Đà Nẵng – den fjerdestørste by i Vietnam  

Han River

Đà Nẵng grænser op til Thừa Thiên ved Hải Vân passet mod nord. Topografien er domineret af Annamite bjergkæden mod nord og nordvest. Bjergkæden er ca. 1000 km lang, og der er kun få tilgængelige pas. Historisk har bjergkæden skilt befolkningsgrupper i Laos og Cambodja fra vietnameserne. I syd og øst er området domineret af lavtliggende kystnære sletter med flere indbydende hvide sandstrande. Temperaturen er typisk høj, med et årligt gennemsnit på 25,9 ° C.

 

Byen er let at komme til, da der forefindes en international lufthavn samt en togstation med forbindelse til nord og syd. Byen har flere attraktioner, men virker ikke særlig turistet, da de fleste turister vælger Hội An, der ligger lige syd for byen. Đà Nẵngs attraktioner er Mỹ Sơn ruinerne samt Marmorbjergene, som består af fem klippetoppe, der rejser sig mod himlen og får Đà Nẵng til at ligne en miniature by. Inde i disse marmor- og kalkstensformationer gemmer der sig både tunneler, grotter og buddhistiske helligdomme. Stier fører til toppen, hvor der er udsigt over Non Nước stranden, der strækker sig 5 kilometer langs Đà Nẵngs kystlinje. Den hvide sandstrand indbyder til afslapning på, og indtagelse af friskfangede fisk på en af restauranterne ved vandet. En mulighed er at smage tang, som området er kendt for. Og er man til sol og strand, så er der også Mỹ Khê stranden, der var populær blandt de amerikanske soldater under Vietnam-krigen, og hvis tempoet skal helt ned, så kan man slappe af under palmerne på stranden Lăng Cô, som ligger mellem en turkisblå lagune og havet.

 

 

hai van mountain pass

 

Bà Nà Hill station er en fransk inspireret bjergby og ressort med en 5 km lang svævebane, som fører gæsterne op til Bà Nà toppen som ligger 1487 m over havet.

Hội An – på UNESCOs verdenskulturarvsliste

 

Med dens centrale placering var havnebyen et nøglepunkt for Cham-dynastiet, som kontrollerede den strategisk vigtige krydderihandel med Indonesien fra det 7. til det 10. århundrede. Efter denne periode har byen fortsat haft en rolle som handelsby, og de udefrakommende påvirkninger er fortsat synlige, og har givet byen sit særlige præg. Samtidig er det en af de bedst bevarede historiske havnebyer i landet. Se på fiskehandlerne, der sælger deres varer fra bådene i dokken, eller gå langs de smalle gyder, der omgivet af gamle bygninger. Den japanske bro Chùa Cầu er et af højdepunkterne i den gamle by, men først og fremmest er det stemningen, der bringer turisterne til. Lidt uden for byen findes der hoteller, som har direkte adgang til Cửa Đại stranden. Her er der både palmer, gyldent sand og gode spisesteder, så de fleste vælger at bo her. Fra Cua Dai kan sejles til Cham-øerne, som er et fredet skov- og havområde. Samtidig er Cua Dai kun en kort taxa tur fra den gamle bydel. Hội Ans centrum er ikke ret stort og nemt at bevæge sig rundt i. Det er en god ide at bevæge sig rundt til fods. Oplev de gamle dokker og det centrale marked i Hội An, nyd synet, lydene og duftene af et traditionel vietnamesisk marked.

 

Quy Nhơn – Binh Dinh Provinsen

 

Hovedparten af Bình Định provinsen er dækket af bjerge eller bakker. Højdeforskellen går fra 0 m ved kysten op til omkring 1200 meter i An Lão distriktet i den nordvestlige del af provisen.  I historisk perspektiv formodes Bình Định være stedet, hvor Charm folket først ankom til det, der nu hedder Vietnam. Quy Nhơn har smukke og relative uberørte strande hvor turisterne er få. Der er flere attraktioner som Gành Đá Dĩa, hvor havet har formet klipperne på imponerende vis (billedet) strandene Eo Gio og Ky Co Beach, Den grønne ø Cù lao Xanh.

 

Phu Yen

 

Phú Yên har ikke mange turister, men har rigelig af iøjefaldende landskaber som Ô Loan Lagunen, bjergene Đá Bia og Nhạn, Rô Bay, strandene Xếp Beach and Long Thủy.

 

Đắk Lắk Provinsen

 

Đắk Lắk er bygget på et plateau omkring seks hundrede meter over havets overflade. Byen har primært en bjergrig topografi. Provisens hovedby er Buôn Ma Thuột som er ”hovedstaden for kaffe” i landet, så kaffesmagning er et must, når stedet besøges. En stor del af befolkning tilhører en af de mange etniske minoriteter i landet, især Ede og Hmong.

 

Đà LạtLâm Đồng Provinsen

 

Đà Lạt er forholdsvis ung by beliggende i højlandet. Franskmændene begyndte opførelsen af Đà Lạt i begyndelsen af det 20. århundrede for at undslippe varmen og luftfugtighed på kysten. Der er derfor mange charmerende villaer i fransk stil her.  Grundet den koloniale indflydelse og den tempererede klima betegnes byen ofte som en krydsning mellem Vietnam og de franske alper. Uden for byen viser naturen sig fra sin milde side med bjerge, skove, søer og flere vandfald.

Den frugtbare jord har gjort området til stor producent af frugt, grøntsager, te, kaffe og blomster, der ikke vokser i lavlandet. Maden er derfor god, varieret og frisk. Der er mange turistattraktioner såsom søerne Suối Vàng og Tuyền Lâm, Trúc Lâm kloster, Lang Biang bjerget, Dalen ”Valley of Love”, samt vandfaldene Prenn, Pongour og Thác Voi. Stedet er også velegnet til vandreture.

 

Vĩnh Hy Bugten – Ninh Thuận Provinsen

 

Vĩnh Hy er ligger 42 km nord øst for Ninh Thuận provinsen. På tværs af snoede silke vejen langs stranden er grønne felter med mange får og salt skinnende felter, bugten fremstår som en akvarel maleri. Dette er et ideelt sted for en person ønsker at udforske en romantisk og vilde natur. Tre sider af bugten er omgivet af bakker, bjerge og underlig form kalksten. Der er smukke koraller intervaller i krystalklar havvand, så turister kan nyde glas bund bådture eller snorkle i lavvandede havområder. Der er masser af fisk og skaldyr for dig at nyde med meget rimelige priser. Der er nogle attraktioner sådanne som Nui Chua, Suoi Lo O og fiskerlandsbyer venter for dig at opleve.

 

Mui Ne – Phan Thiet – Binh Thuan Province

 

Når man ankommer til Phan Thiết, vil man ikke kunne undgå at bemærke de mange farverige fiskerbåde i havnen. Selvom Phan Thiết først og fremmest er en fiskerby og centrum for Vietnams produktion af fiskesovs, har de endeløse strande gjort byen til en populær stranddestination. Der er mulighed for at fuldende en afslappede dag med en fiske- og skaldyrsmiddag på stranden. De lokale retter er frisklavede, mangeartede og originale.

Nabolandsbyen Mũi Né er også en mere eller mindre sammenvokset del af resortområdet, men på trods af de nye bebyggelser er tempoet stadig afslappet, ligesom stranden også her er rigtig god. I dette område findes klitter i henholdsvis hvide og røde farver. Da Mũi Né vender mod vest, er byen det perfekte sted at gå en tur ved solnedgang.

Phan Thiết ligger ca. 5 timer i bus eller bil fra Saigon. Der er ingen lokal lufthavn.

Byen Nha Trang – Khánh Hòa provinsen

 

Stranden i Nha Trang er byens største attraktion, og den lever op til sit ry som en af områdets smukkeste. Men den har mange år som rejsedestination på bagen, så hvis du vil væk fra menneskemængden, er Bai Duong Beach at foretrække. Her er vandet roligere, og der er færre mennesker, som kan spolere roen.

Byens har mange dykkerskoler, hvis man vil udforske undervandsverdenen. Der er også rig mulighed for at snorkle, hvis du hopper på en båd og sejler ud til de nærliggende øer. Her findes rigt varierede dyreliv under havets overflade, Har du lyst til at surfe en tur, kan du få undervisning eller bare leje et surfbræt og kaste dig i bølgerne.

 

Af kulturelle oplevelser kan besøges Po Nagar Cham-tårnene. Dette tempel er et levn fra Cham-civilisationen og kan dateres helt tilbage til år 781, og det bruges stadig til religiøse handlinger. Andre vartegn i byen er Long Sơn Pagoda, og Nha Trangs katedral, bygget i franskstil.

Nha Trang er først og et sted at tilbringe varme sommerdage med at slappe af på stranden og kolde forfriskninger. I de nærliggende bugter findes nogle af de mest luksuriøse ressorts i Vietnam som fx Six Senses i Ninh Vân Bay, hvis man vil spolere sig selv med bæredygtig luksus i et sandt paradis.