Ao dai er traditionel kjole som bl.a. er obligatorisk skoleuniform i gymnasiet for pigerne. Mange offentlige virksomheder, banker, herunder Vietnam Airlines bruger Ao Dai som deres uniform. Årsagen er, at kjolen anses for at fremme skønhed og renhed, og har i generationer har en effektfuld tiltrækningskraft på mændene.

 

Kjolens historie går helt tilbage til det 16. århundrede, hvor beklædningen var påvirket af Kina. Der var mange kinesere, der har flyttet eller ligefrem flygtet til Vietnam og havde medbrugt det som på det tidspunkt var tidens tand inden for mode og stil, og de kom til at dominere der lokale marked. Nguyen Vu Vuong som regerede fra 1739-1765 forsøgte at bevare den oprindelige stil, og han besluttede a gøre ao dai til den officielle nationaldragt. På den tid var ao dai slidset med to lukkede sider og en lang nederdel. I Minh Mang-dynastiet fra 1828 bestemte kejseren at kvinder skulle bære lange nederdele inde under deres ao dai, for at det skulle være for sexet. Han ændrede ao dai, som måtte bære med bukser og ingen bælte.

 

Maleren Cat Tuong reformerede ao dai i starten af 1930’erne. Den blev ændret til 2 adskilte sider, en foran og en bag på kroppen, og de var lange til at nå jorden. Ao dai blev skræddersyet til at matche kvindens kropskurver og kaldte ao dai stilen for “Le Mur”. Knaplinjen blev flyttet fra forsiden til under venstre arm og langs kropsbenet, som det er påfaldende træk som ses på ao dai i dag. Han bragte også nogle karakterer af fransk kjole til sin ao dai som f.eks. nederste hals, luft ved armene og en linje mellem skulder og arm mv.


En anden maler Le Pho var i 1934 med til for alvor at gøre ai dai populær blandt kvinderne, da han tog nogle af de traditionelle træk tilbage, og den designmæssige justering med respekt for det traditionelle, men alligevel moderne vandt indpas i landet.

I 1947 gennemlevede Nord Vietnam et tid med udbredt fattigdom og mangel på de mest almindelige fornødenheder. På den baggrund opfordrede Ho Chi Minh befolkningen til at spare penge ved at bruge korte kostumer. Ao dai kostede mere, tog længere tid at lave og krævede flere materialer, så Le Mur Ao dai kjolen forsvandt i en længere periode, især i nord. I 1958, i det daværende selvstændige Syd Vietnam, var fru Tran Le Xuan førstedame, og hun lancerede en nye stil af ao dai, som var designet til at matche med varme og fugtige klima i syd. Hendes ao dai med oval hals og påsyede dekorationer blev moderne blandt sydens kvinder, og stilen er stadig populær den dag i dag, fordi det kombinerer skønhed med bekvemmelighed og anvendelighed i hverdagen.

 

 

 

 

    Le Mur Ao dai 

Den smukke “ao dai” bruges fortsat af skolepiger